2 W kategorii  Fit & Food

Jeszcze nie ‚cheat meal’, czyli beszamelowe tagliatelle z dodatkami.

Na wstępnie od razu zaznaczę, że nie jest to danie ze zbyt dużym naciskiem na fit, ale ja uwielbiam wszelkie dana z makaronem! ;)

Owszem, jest domowe, dość zdrowe i bez zbędnych sztucznych ulepszaczy czy sosów z torebki. Jednak sos beszamelowy i parmezan sprawiają, że niekoniecznie powinniśmy się raczyć tym daniem codziennie ;)

U mnie pojawia się zawsze wtedy, gdy jestem już od krok od zamówienia lub przygotowania cheat meal.

Zawieram wówczas ze sobą ugodę i tak właśnie pojawia się na talerzu moja wersja mniejszego zła ;)

makaronbeszamel2logo

Przejdźmy jednak do najważniejszego, czyli przepisu! Całość przygotowania tego dania powinna Wam zająć maksymalnie 25 minut.

 

Składniki

skladnikimakaronbeszamelowy2logo

  • Makaron – mój to wstążki Tagliatelle bezjajeczne

Możecie wybrać dowolny, też wyjdzie pyszne ;), ale najlepiej jeśli zdecydujecie się na długi makaron w stylu spaghetti. 

  • 10 plasterków pokrojonej w kostkę polędwicy

Tak naprawdę wszystko zależy od Waszego uznania i tego jak bardzo mięsne chcecie mieć danie. 

  • 20 oliwek

Zawsze wybieram czarne, ale nic nie stoi na przeszkodzie by zamienić je zielonymi lub dodać oba rodzaje :)

  • 3 ząbki czosnku

3 ząbki to taka bezpieczna ilość. Jeśli jednak lubicie czosnek, a warto się do niego przekonać chociażby ze względu na walory zdrowotne, to możecie śmiało dodać 5 lub 6 ząbków czosnku. Czasem tak robię i danie zyskuje więcej „charakteru” ;) 

  • ser tarty parmezan
  • odrobina tłuszczu do smażenia

Dosłownie potrzebna nam jest łyżeczka dowolnego tłuszczu. Może to być oliwa, olej, to czego używacie na co dzień. Możecie też spróbować oleju kokosowego! :) 

  • Rukola

Polecam Wam również dodanie do tego dania rukoli. Danie bez jej dodatku również jest smaczne, ale spróbujcie koniecznie przy któryś podejściu posypania gotowego dania właśnie rukolą! :) 

Do sosu potrzebujemy:

  • około szklanki mleka
  • kilka łyżek mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki białego pieprzu

Do standardowego sosu beszamelowego dodawana jest jeszcze sól. Pomijam ją w moim beszamelu. Jednak sami powinniście spróbować, którą wersję wolicie :)

Przygotowanie, część 1

Oczywiście musimy ugotować makaron. Wstawiamy więc wodę, odrobinę solimy, czekamy na wrzenie. Tutaj bez żadnych niespodzianek ;)

Na patelni rozgrzewany odrobinę oleju. Dodajemy do niej polędwicę, wyciśnięte ząbki czosnki i pokrojone według uznania oliwki. Smażymy od czasu do czasu mieszając.

Najlepiej zrobić to w momencie, gdy już wrzuciliśmy makaron do gotującej się wody.

Gdy czekacie na ugotowanie się makaronu możecie przygotować sos beszamelowy.

Sos beszamelowy

Rozpuszczamy masło, najlepiej w małym rondelku. Następnie dosypujemy mąkę.

Musicie bardzo dokładnie połączyć mąkę z masłem zanim dolejecie mleko. Gdy masa masło + mąką będzie jednolita powoli dolewamy mleko, gałkę muszkatołową i biały pieprz.

Cały czas mieszamy na bardzo niewielkim ogniu aż do momentu gdy sos zgęstnieje.

W trakcie mieszania składników może się pojawić konieczność dolania mleka, gdy masa będzie zbyt gęsta.

Przygotowanie, część 2

Ugotowany, odcedzony i NIE przelany wodą makaron ;), dodajemy na patelnię, w której smażyliśmy polędwicę, oliwki i czosnek.

Zmniejszamy palnik na minimalne grzanie i łączymy składniki z makaronem.

Następnie dodajemy sos beszamelowy oraz dwie garści tartego sera.

makaronpatelnialogo

Ponownie mieszamy, łącząc składniki. Danie jest gotowe do wykładania na talerze gdy zobaczycie, że całość makaronu jest pokryta sosem :)

Po wyłożeniu na talerze posypujemy do smaku parmezanem.

Smacznego! :)

 

Możesz także polubić