19 W kategorii  Fit & Food/ Food

Home Made Brownie

Książka Julity Bator ‚Zamień chemię na jedzenie’ jest moim najlepszym książkowym zakupem od kilku dobrych miesięcy. To właśnie na podstawie przepisu z tej pozycji upiekłam domowe brownie.

Wyszło przepyszne i zniknęło w mgnieniu oka ;)

brownielogo

Lista składników jest krótka, a przygotowanie banalne. Przejdźmy więc do szczegółów.

Składniki:

IMG_3983logo

250 – 300 g nierafinowanego cukru trzcinowego

2 tabliczki gorzkiej czekolady po 100g

3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej razowej

kostka masła

5 jajek

 

Krok po kroku

Kostce masła i 1 i 2/3 tablice czekolady fundujemy kąpiel wodną :)

IMG_4058logo

Podczas gdy czekolada będzie się roztapiać ubijajmy jajka, dodajemy do nich cukier i miksujemy.

Pamiętajcie, by co jakiś czas mieszać czekoladę i masło! Gdy się rozpuszczą odstawiamy je, by nieco wystygły.

 

Do masy z jajek dosypujemy mąki i znowu miksujemy.

IMG_4132logo

Dolewamy ostudzoną czekoladową masę.

 

IMG_4234logo

I….miksujemy ;)!

 

Siekamy pozostałą 1/3 tabliczki czekolady i dorzucamy ją do wcześniej wyrobionej masy. Można wymieszać łyżką lub na bardzo niskich obrotach przez krótką chwilę wymiksować.

IMG_4199logo

Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem śniadaniowym formę.

Wstawiamy do pieca na 50 minut z temperaturą 160 stopniu. Po upieczeniu oczywiście odstawiamy do ostygnięcia na jakieś 1,5 – 2 godzin.

 

Wskazówki

W oryginalnym przepisie pojawiają się jeszcze orzechy włoskie, ale w wersji brownie, którą widzicie na zdjęciach ich nie dodawałam. Wypróbujcie u siebie wersje z orzechami i bez.

Myślę, że fajnie sprawdzi się również opcja z dodaniem większej ilości czekolady do masy niż 1/3. Następnym razem spróbuję dodać posiekaną połowę tabliczki.

W zależności od tego, jakiego cukru używacie na co dzień brownie z przepisu może wydać Wam się mało słodkie lub zbyt słodkie. Sama używam mało cukru i jest to jedynie nierafinowany cukier trzcinowy, który jest mniej słodszy od białego cukru, i przy następnym podejściu do brownie dodam około 150 – 200 g cukru.

Jeśli brownie wydaje się Wam zbyt cienkie możecie na taką samą formę wylać ciasto wyrobione z większej ilości składników. Wyjdzie również pyszne! :)

IMG_4326logo

Smacznego :)

 

Follow on Bloglovin

Możesz także polubić

Privacy Preference Center

Google Analytics

Dzięki możliwości gromadzenia tych informacji mogę przeanalizować, które z tworzonych treści cieszą się największym zainteresowaniem i jakiego rodzaju materiałów przygotowywać w przyszłości więcej. Zdobywam również informacje na temat statystycznego profilu Czytelnika. Dane te w formie zbiorczego raportu generowanego przez Google Analytics są udostępniane podmiotom zainteresowanym nawiązaniem współpracy komercyjnej na blogu. Za bezpieczeństwo przechowywania tych danych odpowiada firmy Google.

Gromadzenie informacji na temat aktywności użytkownika w postaci czasu przebywania na stronie, ilości odwiedzonych podstron, adresów URL odwiedzonych podstron. Dane gromadzone są z zapisaniem informacji o rodzaju używanego urządzenia, przeglądarce internetowej, lokalizacji w postaci kraju i miasta oraz dostawcy Internetu.

Facebook Pixel

Pixel Facebooka w momencie przeglądania stron internetowych w czasie zalogowania na swój profil w serwisie Facebook gromadzi informacje, o tym, jakie kategorie stron, produktów, tematyczne interesują daną osobę. Następnie dane te wykorzystywane są do tworzenia grup odbiorców zainteresowanych konkretną tematyką. Grupy odbiorców widnieją w systemie do tworzenia reklam wyświetlających się w serwisie Facebook. Reklamodawcy mogą wykorzystać określoną grupę odbiorców kierując do nich spersonalizowane reklamy. Serwis Facebook nie udostępnia konkretnych danych pojedynczych osób reklamodawcom. Dane udostępniane są jedynie jako informacje o konkretnej grupie dokonującej określonych aktywności. Za bezpieczeństwo przechowywania tych danych odpowiada firmy Google.

Piksel Facebooka zapisujące informacje na temat aktywności na stronach internetowych osoby zalogowanej na tej samej przeglądarce do serwisu Facebook.

Pliki cookies

Śledzenie późniejszej aktywności związanej z dokonaniem zakupy danego przedmiotu lub usługi.
Zbieranie tych informacji i udostępnianie ich serwisom afiliacyjnym takim jak ceneo.pl oraz program-partnerski.helion.pl umożliwia naliczenie właścicielowi strony prowizji na przekierowanie Użytkownika do dokonania zakupu. Dane na temat tych aktywności są gromadzone bez wykorzystywania adresu email oraz bez połączenia z profilami w serwisach społecznościowych.

Gromadzenie plików cookies umożliwiających śledzenie aktywności użytkownika, który kliknął w udostępniony na stronie link afiliacyjny., w postaci śledzenia późniejszej aktywności związanej z dokonaniem zakupy danego przedmiotu lub usługi. Śledzenie tych informacji i udostępnianie ich serwisom afiliacyjnym takim jak ceneo.pl oraz program-partnerski.helion.pl umożliwia naliczenie właścicielowi strony prowizji na przekierowanie Użytkownika do dokonania zakupu.