19 W kategorii  Fit & Food/ Food

Home Made Brownie

Książka Julity Bator ‚Zamień chemię na jedzenie’ jest moim najlepszym książkowym zakupem od kilku dobrych miesięcy. To właśnie na podstawie przepisu z tej pozycji upiekłam domowe brownie.

Wyszło przepyszne i zniknęło w mgnieniu oka ;)

brownielogo

Lista składników jest krótka, a przygotowanie banalne. Przejdźmy więc do szczegółów.

Składniki:

IMG_3983logo

250 – 300 g nierafinowanego cukru trzcinowego

2 tabliczki gorzkiej czekolady po 100g

3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej razowej

kostka masła

5 jajek

 

Krok po kroku

Kostce masła i 1 i 2/3 tablice czekolady fundujemy kąpiel wodną :)

IMG_4058logo

Podczas gdy czekolada będzie się roztapiać ubijajmy jajka, dodajemy do nich cukier i miksujemy.

Pamiętajcie, by co jakiś czas mieszać czekoladę i masło! Gdy się rozpuszczą odstawiamy je, by nieco wystygły.

 

Do masy z jajek dosypujemy mąki i znowu miksujemy.

IMG_4132logo

Dolewamy ostudzoną czekoladową masę.

 

IMG_4234logo

I….miksujemy ;)!

 

Siekamy pozostałą 1/3 tabliczki czekolady i dorzucamy ją do wcześniej wyrobionej masy. Można wymieszać łyżką lub na bardzo niskich obrotach przez krótką chwilę wymiksować.

IMG_4199logo

Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem śniadaniowym formę.

Wstawiamy do pieca na 50 minut z temperaturą 160 stopniu. Po upieczeniu oczywiście odstawiamy do ostygnięcia na jakieś 1,5 – 2 godzin.

 

Wskazówki

W oryginalnym przepisie pojawiają się jeszcze orzechy włoskie, ale w wersji brownie, którą widzicie na zdjęciach ich nie dodawałam. Wypróbujcie u siebie wersje z orzechami i bez.

Myślę, że fajnie sprawdzi się również opcja z dodaniem większej ilości czekolady do masy niż 1/3. Następnym razem spróbuję dodać posiekaną połowę tabliczki.

W zależności od tego, jakiego cukru używacie na co dzień brownie z przepisu może wydać Wam się mało słodkie lub zbyt słodkie. Sama używam mało cukru i jest to jedynie nierafinowany cukier trzcinowy, który jest mniej słodszy od białego cukru, i przy następnym podejściu do brownie dodam około 150 – 200 g cukru.

Jeśli brownie wydaje się Wam zbyt cienkie możecie na taką samą formę wylać ciasto wyrobione z większej ilości składników. Wyjdzie również pyszne! :)

IMG_4326logo

Smacznego :)

 

Follow on Bloglovin

Możesz także polubić