1 W kategorii  Fit & Food

Jedz pomidory! Słów kilka o pomidorze i jego zaletach

Uwielbiam pomidory! Znajdują się one w moim jadłospisie właściwie codziennie.

Często łącze je na kanapkach czy w sałatkach z innymi warzywami, ale to właśnie pomidor sprawia, że posiłek na początek dnia wydaje mi się kompletny :) Nie wspominając już nawet o pysznych sosach czy przecierach pomidorowych!

 

IMG_3156logo

 

Jeśli jakimś trafem pomidory nie przekonują Was swoim smakiem może dzięki kilku faktom o ich zbawiennych właściwościach przekonacie się do włączenia pomidora do codziennej diety:

Właściwości odżywcze

Pomidory to istne bogactwo witamin i minerałów.

Znajdziecie w nich witaminy C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę.  Minerały takie jak potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk i mangan.

Wymieniona witamina C poprawia wygląd naszej skóry wzmacniając i dotleniając naczynia krwionośne.

Pomidory dostarczają niewielkiej ilości kalorii, a dzięki zawartości błonnika dają uczucie sytości. Są zasadotwórcze, co bardzo istotne dla osób dbających o to by nie zakwasić swojego organizmu.

Jedną z największych zalet pomidorów jest wysoka zawartość likopenu – cennego antyutleniacza nadającego im piękny, czerwony kolor!

 

Likopen

Likopen jest antyutleniaczem, chroni nasze komórki przed działaniem wolnych rodników. Jedząc pomidory chronimy się między innymi przed nowotworami, chorobami serca czy zaćmą.

Według przeprowadzanych badań regularne spożywanie pomidorów chroni przed rakiem prostaty, jelita grubego i żołądka. Likopenowi przypisuje się również właściwości hamujące rozwój nowotworów płuc oraz piersi. Najświeższe doniesienia mówią również o ochronie przed rakiem skóry oraz degeneracją plamki żółtej.

Oczywiście właściwości te ujawniają się dopiero przy regularnym spożywaniu pomidorów i włączeniu ich do swojej codziennej diety. Najlepiej, by nie były to pomidory występujące jedynie w postaci sosów, ale podawane również w świeżej, surowej formie.

Ważne, jakie pomidory kupujecie. Te, które pochodzą z upraw ekologicznych zawierają nawet do 3(!) razy więcej likopenu niż te pochodzące z upraw tradycyjnych!

IMG_3262logo

Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego! :)

 

Vel

Follow on Bloglovin

Możesz także polubić