Jesienne ciasto gruszkowe. | EwelinaMierzwinska.pl

Jesienne ciasto gruszkowe.

Tegoroczne wakacje były dla mnie wyjątkowo intensywne - przygotowania do ślubu, niezliczone związane z tym sprawy do załatwienia i wpadki, ceremonia i wesele, planowana w ostatniej chwili podróż poślubna i następujący po nich cudowny tydzień w Paryżu. Zdecydowanie będziemy mieli co wspominać w jesienne i zimowe wieczory :)

W miniony weekend, w ramach zakończenia tego niepowtarzalnego okresu, zrobiłam sobie mini pożegnanie lata. Nie na żadnej zorganizowanej imprezie czy festynie. Po prostu wspólnie z Mateuszem stwierdziliśmy, że wyszukamy sobie kilka fajnych miejsc, które warto odwiedzić i pochłonąć z nich ostatni, typowo letni klimat :) Plażowaliśmy przy Kontenerze Cooltury i załapaliśmy się na fajerwerki z Wesołego Miasteczka, wreszcie spróbowaliśmy pizzy z Len Arte i śniadaniowaliśmy do popołudnia na Przystanku Śniadanie.

Udało się nam rzutem na taśmę wykorzystać z tych trzech dni to, co najlepsze. Już w niedzielę popołudniu rozpadało się na dobre, błyskało i grzmiało. Dobrze się jednak złożyło, bo ja już w tym czasie przygotowywałam czekoladowo gruszkowe pyszności!

Składniki

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki kakao (polecam to „z wiatrakiem” ;) )

3 jaja

3/4 kostki masła

1/3 szklanki mleka

2-3 gruszki (tych nienaturalnie wielkich wystarczy jedna, tych prawdziwych właśnie około 2-3)

 

Przygotowanie

Najpierw łączymy ze sobą wszystkie składniki suche. Wystarczy wymieszać je łyżką.

Do suchych składników dodajemy roztrzepane wcześniej jaja i całą resztę składników. Miksujemy je do czasu połączenia ze sobą, tyle im wystarczy.

Nie rozmiksowujemy drobinek masła na siłę - najlepiej by właśnie pozostały takie w masie :)

Wylewamy ciasto do formy i układamy na górze pokrojone gruszki.

Pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach.

Polecam próbować je gdy jest jeszcze ciepłe ze szklanką zimnego mleka!

Dajcie znać, jak u Was wyglądało zakończenie lata? :)

 

 

  • Wygląda podobnie do ciasta bananowo-czekoladowego z chilli. Muszę spróbować z gruszkami w takim razie :)

  • Karolina

    właśnie włożyłam do piekarnika :)

  • Najlepsze są proste i szybkie przepisy, takie jak ten! A ja akurat mam trochę gruszek z działki :)

  • Ola

    Wygląda pysznie i kusząco, zapisuję przepis i zrobię na pewno! :)

  • Właśnie wczoraj mój chłopak zaczął mi mówić, że ma straszną ochotę na gruszki, myślę, że to będzie dla niego fajna niespodzianka, zwłaszcza, że znowu męczymy się w szkole ;)

    • To w sam raz na osłodzenie sobie trochę tego ciężkiego okresu! Bardzo współczuję Wam codziennej szkoły, sama wybitnie za tym nie przepadałam ;)

  • Monika

    Zrobilam wczoraj to ciasto zachęcona wpisem, ale wyszedl zupelny zakalec… :(

    • :( Bardzo mi przykro! On jest dość prosty (co jest dla mnie koniecznym wymogiem przy pieczeniu ;) ) i wiem, że sporo osób wypróbowało przepis i wyszedł smaczny. Może za dużo mleka? W jakiej formie piekłaś?

  • Emilka Macierzynska

    Dzis zrobilam dla siebie i meza i wlasnie sie zajadamy:) Bardzo dobre wyszlo, dzieki za przepis! ;)

    • Super, bardzo się cieszę! Smacznego i polecam się na przyszłość :)
      P.S. Masz piękne nazwisko!

      • Emilka Macierzynska

        dziekuje:) jest troche zobowiazujace :P

  • Zuza

    Mam pytanie o formę na ciasto. Czy mogę Zrobić w jednej takiej większej jak na normalne ciasto? Wyrośnie ok? ;)

    • Jasne, choć trochę zwiększyłabym ilość składników. Dodaj jedno więcej jajo, dodatkowe pół szklanki mąki, nieco więcej mleka, całą kostkę masła i 1,5 łyżeczki sody :) Powinno być ok, zobacz przy wyrabianiu masy jaka będzie konsystencja - powinien być taki bardzo gęsty budyń.

  • Biorę się dziś do roboty! ;-)

  • Dessideria

    Mam na takie wielką ochotę… :)

    • Polecam zrobić, nawet dzisiaj, banalne w przygotowaniu a wyjątkowo pyszne :)!

      • Dessideria

        Właśnie upiekłam i jest werdykt rodziny - pyszne! :)